P921

Exothermisch opspuitpoeder

P921 is een metaalpoeder dat gebruikt wordt als hechtlaag in het Lastigun koud-opspuitsysteem.

Dankzij een exotherme reactie in de vlam worden de opgespoten deeltjes warmer dan enig ander poeder, waardoor een zeer hoge aanhechtingskracht ontstaat op elk mogelijk basismetaal zoals staal, gietijzer, brons, messing, keramiek enz.

De temperatuur van het opgespoten werkstuk loopt niet hoger op dan ca. 250 °C, waardoor vervorming en structurele veranderingen voorkomen worden.

Specificaties en gebruik

Toepassing

Aanhechtingslaag onder andere koudspuitpoeders als bv. Lastek P922, P923, P924.

Ook gebruikt als intermediair poeder tussen verschillende lagen van poeders met verschillende samenstelling, bv. Opbouwen van grote diktes met P922, met deklaag P924 (P924 geeft beste resultaten tegen bronzen lagers).

Gespoten in grote diktes (tot 0.3 mm) zonder enige andere deklaag, wordt P921 ook gebruikt als oxidatiebestendige laag voor bescherming tegen de invloed van hoge temperaturen en temperatuurschommelingen.

Hardheid: 100-150 HB

Dichtheid (van de neersmelt): 8.4 g/cm³

Instructies

Verwijder vermoeid metaal en ruw het op te spuiten vlak op d.m.v. stralen, vijlen of ruw draadtrekken. Reinig grondig met detergenten van alle vetsporen en zelfs van vingerafdrukken. Warm voor met een neutrale vlam tot ongeveer 50-100 °C, waarbij het werkstuk draait tegen ongeveer 20 m/min, en spuit dan een laagdikte van ca. 0.1 mm met P921.

De afstand van de opspuittip tot het werkstuk bedraagt ongeveer 15 cm. De brander staat loodrecht op het te spuiten oppervlak.

Zuurstofdruk ongeveer 4 kg/cm², acetyleendruk ongeveer 0.3-0.4 kg/cm².

Ga verder met de gewenste toplaag (bv. P922, P923, P924).

Specificaties

Lasproces: Opspuitpoeder
Materiaaltype: Koud spuiten
Lasposities: NVT
Minimale verpakking: 1 kg in een plastic container